Jätevesien typpi talteen ja hyötykäyttöön 4d-siepparilla
Typen talteenotto kompostointikentän valumavesistä on ollut kasvun pullonkaulana Humuspehtoori Oy:n liiketoiminnassa. Haasteen ratkaisemiseksi toteutettiin innovaatiokilpailu hackathon, jonka voiton vei 4D-siepparillaan jyväskyläläinen kasvuyritys Weeefiner Oy. Käsittelyssä typpi jää 4D-sieppariin, minkä jälkeen se voidaan pestä sopivalla liuoksella. Lopputuloksena saadaan lannoitekäytössä hyödynnettävä väkevä typpiliuos.
”En arvannut, millaisesta kokonaisuudesta on kyse, kun ilmoitin Humuspehtoorin mukaan Maaseutuverkoston hackathon-hakuun. Tämä on ollut upea kokemus, jossa olemme saaneet sekä hienoja ehdotuksia haasteemme ratkaisuun, että valtavan asiantuntijajoukon sitä tukemaan ja vahvistamaan yhteistyöverkostojamme”, iloitsee Humuspehtoori Oy:n toimitusjohtaja Suvi Mantsinen.
Humuspehtoori Oy:n toimeksiannosta järjestetyn HumuspehtooriHackathonin tavoitteena oli löytää ratkaisuja ja uutta teknologiaa kompostointikentän valumavesien sisältämän typen talteenottoon ja hyödyntämiseen kierrätyslannoitteiden valmistuksessa. Innovaatiokilpailun loppusuoralla mukana oli neljä tiimiä: SansOx Oy, Weeefiner Oy, Ecla Water Finland Oy ja NanoGeo Finland Oy. Ratkaisuehdotukset vaihtelivat hapen ja sähkön käyttämisestä jäteveden käsittelyyn ja ravinteiden talteenottoon, vermikuliitin hyödyntämiseen ja 4D-sieppariin.
Humuspehtoori Oy haluaa jatkaa yhteistyötä myös SansOxin ja Ecla Water Finlandin kanssa, koska niiden ehdotukset voivat tarjota lisäratkaisuja jätevesien käsittelyyn Humuspehtoorin tuotannossa. Lisäksi Humuspehtoori on kiinnostunut pilotoimaan NanoGeon kanssa vermikuliitin käyttöä tulevaisuudessa.
Hackathonin järjesti Jyväskylän ammattikorkeakoulun yrityskiihdyttämö BioPaavo yhdessä Maaseutuverkoston, Suomen Biokierto ja Biokaasu ry:n ja Kasvu Openin kanssa. Hackathonin mahdollisti Maaseutuverkoston Vihreä kasvu -teemaryhmä, jonka yhtenä tehtävänä on nostaa esiin uusia näkökulmia maaseudun kestävän kilpailukyvyn parantamiseksi sekä edistää uusien innovaatioiden käyttöönottoa. Vihreä kasvu -teemaryhmän toiminnassa pyritään yhdistämään ekologinen kestävyys alkutuotannon kannattavuuteen.
”Voittajaratkaisu vastasi kierrätysravinnehaasteeseen. Typpeä saadaan kierrätettyä jätevesistä paremmin ravinteeksi. Toimintatapana hackathon on loistava mahdollisuus alkuvaiheen yrityksille saada sekä kehityspanosta että kontakti asiakkaaseen”, kommentoi Maaseutuverkoston Vihreä Kasvu -työryhmän koordinaattori Timo Junnila.
Lue lisää:
Lisätietoja:
Annimari Lehtomäki, Johtava asiantuntija
etunimi.sukunimi@jamk.fi
p. 050 464 2563
Jyväskylän ammattikorkeakoulu
Suvi Mantsinen, toimitusjohtaja
Humuspehtoori Oy
etunimi.sukunimi@humuspehtoori.fi
p. 0504651191