Joulukirje

Humuspehtoorin ja KotiPihan puutarhatuotteiden joulukirje

 

Tässä vaiheessa vuotta on hyvä katsella hieman taaksepäin, niin kuin tulevaankin.

Vuonna 2023 panostimme uusiin hankkeisiin oikein olan takaa. 2022 lanseeratut KotiPihan puutarhatuotteet olivat entistä enemmän esillä ja meiltä Pia onkin tehnyt kovasti töitä kuluttajatuotteiden parissa. Samalla, kun tuomme uusia tuotteita kuluttajien tietoisuuteen, pyrimme tuomaan esille myös niiden tuomia ympäristöhyötyjä. Tavoitteena on, että saamme tuotteiden hiilijalan- ja kädenjäljet laskettua auki ensi vuonna. Olimme esillä ensimmäistä kertaa Kevät Messuilla Helsingin messukeskuksessa. Samoille messuille suuntaamme myös ensi keväänä. 

 

Ympäristöministeriön Ravinteiden kierrätyksen RAKI -ohjelmasta saimme avustusta Humuspehtoorin TyppiTalteen jätevesistä hankkeeseen. Pilotoimme uutta laitoista yhteistyössä Weeefinerin kanssa ja toivottavasti saamme jätevesiprosessista erotettua typen entistä paremmin ja tuotettua sen tuotteeksi. Hanke ei ole edennyt ihan niin suoraviivaisesti, kuin toivoimme, mutta tätähän tämä tuotekehitys on. Tästä lisää uutisia ensi vuonna!

 

Maatalouden puolella tuulet puhaltavat kutakuinkin ennallaan. Kentällä kenttähoitajana toimii Vesa Vierikka vastaten siitä, että prosessit pyörii ja aumoissa nousee lämmöt. Tuotevalikoimaan tulee jonkun verran muutoksia, mutta edelleen esimerkiksi Broilerhyvää saa, ja määrä on jopa hieman kasvanutkin. Silti ennustamme, ettei kaikille ehkä keväällä riitä tuotetta. Käykää viljelijät ennakkovarauslistalla Ennakkovaraus - Humuspehtoori jättämässä yhteydenottopyyntö, mikäli tarjousta haluatte talvi- tai kevätoimitettavista lannoitteista. Nyt on hyvät kelit ajella patteriin, kannattaa hyödyntää!

 

Piilon kiertotalouspuisto etenee hiljaksiin. Tavoitteena olisi, että ensi vuonna aloitamme uutta toimintaa alueella. Katsotaan, miten asiat etenevät, mutta ajatuksena on aloittaa uuden tien teosta ja siirtyä sitten rakentamaan ympäristöluvallisia kenttäalueita kiertotalouden toimintoihin. Aluehan on merkitty maakuntakaavaan EKO-alueena, eli siellä tullaan kierrättämään ja käsittelemään erilaisia sivutuotteita ja jätteitä. Tänä vuonna alueella tehtiin parin metsurin voimin ennakkoraivauksia. Muuten onkin itse alueella ollut hiljaista, mutta melkoista pöhinää täällä kulisseissa. 

 

Viimeisimpänä hankkeena aloitimme syksyllä Kiertotalouskonseptiselvityksen, eli haluaisimme rakentaa biokaasulaitoksen Aukeasuon kierrätyslaitokselle. Sen lisäksi haluamme prosessoida mädätteet pidemmälle, eli korkeamman arvon tuotteiksi. Ohessa toki tuotamme kotimaista energiaa liikenteeseen ja teollisuuteen. Tämäkään ei tule olemaan yksinään Humuspehtoorin hanke, vaan tähän tulee myöhemmin muita toimijoita mukaan. Tässä vaiheessa meillä on raaka-aineselvitys käynnissä. Jos aihe kiinnostaa, klikkaa itsesi kyselyyn tästä: https://forms.office.com/e/haSxNc6MYP

 

Ensi vuonna Humuspehtoori täyttää 40-vuotta ja minä olen sitten ollut 10 vuotta yrittäjänä. Matka ei ole ollut aina yhtä pelkkää pintaliitoa ja tanssia, mutta edelleen uskomme tulevaisuuteen ja satsaamme toimintaan. Aion luotsata Humuspehtooria yhä enemmän resurssiviisaaseen toimintaan ja kohti muidenkin jätteiden ja uusien sivutuotteiden käsittelyä. Emme voi vain kuluttaa, vaan meidän täytyy pyrkiä käyttämään materiaali monesti uudestaan ja mielellään vasta sen jälkeen energiana. Haluamme myös tuottaa kotimaista, uusiutuvaa energiaa. 

Pyrimme olemaan entistä aktiivisempia somessa, joten ota meidän kanavat: Facebook (5) Facebook ja (5) . Instagram:Humuspehtoori Oy (@humuspehtoori) • Instagram-kuvat ja -videot  ja KotiPihan puutarhatuotteet (@kotipihan) • Instagram-kuvat ja -videot Ottakaa lisäksi myös YouTube kanava KotiPihan puutarhatuotteet - YouTube. YouTubessa onkin videota täältä Pälkäneeltä, sieltä näkee mm. miten KotiPihan puutarhatuotteet valmistuvat ja miten Aukeasuon kierrätyslaitoksella toimitaan.

 

Ollaan yhteyksissä!

 

yt. Suvi

 

suvi.mantsinen@humuspehtoori.fi

0504651191