Vaihtoehtoja lannoittamiseen kierrätyslannoitteilla

Fakta on, että lannoitteiden hinnat nousivat huomattavasti loppuvuonna 2021. Meillekin on tullut paljon soittoja ja kyselyitä tuotteistamme viljelijöiltä, jotka ovat aiemmin käyttäneet vain mineraalilannoitteita. Kierrätyslannoitteet kiinnostavat ihan eri lailla nyt, kun ne ovatkin se edullinen lannoite. Hyvä niin!

Eräs viljelijä aikanaan kirjoitti Agronetin foorumillla, että: ”Kierrätysravinteiden käyttö aloitetaan heti kun; 1. ovat ravinnepitoisuuksiltaan vakioituja, 2. levittäminen käy rakeisten lannoitteiden koneilla, 3. niillä on maatilaolosuhteissa kahden vuoden säilyvyys, 4. ovat hinnaltaan halvempia kuin mineraalilannoitteet.”

No. Pehtoorin lannoitteiden ravinnepitoisuudet vaihtelevat muutaman kilon skaalalla, myönnetään. Toisaalta kun lannoitus hoidetaan aina kuitenkin lohko lohkolta, viljavuusanalyysien pohjalta, ei tarkkuutta tarvitakaan, kun lannoitusmäärä lasketaan maan tarpeen ja kunkin lannoite-erän ravinnearvojen mukaan.

Pehtoorin lannoitteet levitetään kuivalannanlevittimellä. Jos omaa levitintä ei löydy, hoidamme levityksen mahdollisuuksien mukaan eteläisessä Suomessa tai suosittelemme sinulle hyvää urakoitsijaa läheltäsi. Levittämisen vaiva ei ole niin suuri, kuin joskus ajatellaan. Kannattaa kokeilla, niin näet itse.

Kolmatta kohtaa en ihan ymmärrä – miksi lannoitteita pitäisi hamstrata nurkkiin? Laitetaan ne maahan silloin kun ne ovat tehokkaimmillaan!

Tuo neljäs on se, mistä kenkä nyt painaa, ja ainakin meille tulleiden puheluiden perusteella nuo kolme muuta kriteeriä ovat käyneet entistä toisarvoisiksimmiksi, kun lannoitteiden hinnat ovat nousseet niin, että kierrätyslannoitteiden hintaero kemiallisiin lannoitteisiin alkaa olla todella huomattava.

Olisiko aika kokeilla jotain uutta?

Vaihtoehtoja on. Pehtoorin Broilerhyvä on kotimainen ja edullinen lannoite. Se on aito vaihtoehto kemiallisille lannoitteille, joka edullisen typpikilon lisäksi tuo maahan liudan muita ravinteita samalla levityksellä. Broilerhyvä on kompostoidusta broilerinlannasta valmistettu orgaaninen lannoite, joka soveltuu kaikille kasveille, myös vahvaa typpilannoitusta vaativille, sekä luomuun että tavanomaiseen tuotantoon.

Katsotaanpa hintaa tarkemmin. Laskimme äskettäin, että typpikilon hinta esim. toimitettuna 200 km säteellä Pälkäneeltä on 1,65 €/kg (laskettu lokakuussa 2021), ja levitettynäkin tämän typpilannoitteen hinta on alempi kuin monien kemiallisten lannoitteiden.

Mikä parasta: tonnissa Broilerhyvää on paitsi n. 30 kiloa typpeä, myös samaan rahaan fosforia 7, kaliumia 15, kalsiumia 10, rikkiä 5 ja magnesiumia 5 kiloa, plus hivenaineet ja vielä orgaanista ainestakin kaupan päälle.

Kertalevityksellä saadaan kasvin vuotuinen ravinnetarve täyteen. Kokemusten perusteella jo 2-3 käyttökerralla saadaan pellon hivenravinnetasapaino kuntoon ilman muita lannoitteita.

Jos et ole koskaan kokeillut kierrätyslannoitteita, niin nyt on kyllä sen aika. Säästät rahaa, tuet kotimaista tuotantoa ja parannat maatasikin siinä sivussa. Pehtoorin Broilerhyvä on tutkittu, turvallinen ja tehokas lannoite, jonka käyttö on helpompaa kuin ajatteletkaan ja jonka hinta on oikeasti edullinen.

Pyydä rohkeasti tarjous! Laita viestiä: suvi.mantsinen@humuspehtoori.fi tai soita 050 465 1191 niin katsotaan teidänkin lannoitusasianne kuntoon!