Humuspehtoorin joulukirje 2021

Jouluiset tervehdykset Humuspehtoorilta!

Taas on aika katsoa vuotta hieman taaksepäin. Toisaalta tulee mietittyä myös tulevaa. Kulunut vuosi on vierähtänyt kyllä kovaa kyytiä - tuntuu tuo aika juoksevan aina vain kovempaa? Meillä hommat menevät kutakuinkin ennallaan, kesällä meillä oli useampi henkilö töissä ja sama on taas tulevana kesänä.

Hevosenlannasta tehdään uutta tuotetta ja siihen tarvitaan lisäkäsiä, meillä rekrytoidaan kevään mittaan. Tiimiin on tullut uutena Ulla Järvinen avuksi erilaisiin projekteihin, joista kuullaan myöhemmin lisää. Ensi kesänä investoimme vesienkäsittelyyn, jotta saadaan kompostikentän vedet käsiteltyä enemmän automatisoidusti.

Muuttuvat kasvuolosuhteet haastavat

Kun lunta satelee hiljalleen taivaalta ja pakkanen paukkuu niin tuntuu jotenkin, että ilmastonmuutos on taas aika kaukana tai vähintään vain puheissa. Kuitenkin, kun näitä viime vuosien kasvukausia miettii, niin joku tässä on muuttumassa. Kesät ovat entistä kuivempia ja talvet entistä märempiä, ei lumisia kuitenkaan. Säiden ääri-ilmiöt vain lisääntyvät. Tämä herättää ajattelemaan, miten pellot saataisiin kasvamaan paremmin ja varmemmin.

Tässä muutama ajatus, joita pitäisin mielessä, jos itse viljelisin peltoa.

  1. On pyrittävä lisäämään orgaanisen aineen määrää. Kuivalantaa, nurmia, paljon juurimassaa tuottavia kasveja, maanparannustuotteita. Mahdollisiin viljelykierron väleihin. Uskon, että talvi- vilja-talvi -kierto ei toimi enää.
  2. Pidetään huoli jo entisistä orgaanisista aineksista. Eli kasvupeitteinen pelto: ei anneta sateen huuhtoa eikä auringon paahtaa! Nykysateet vievät ravinteet ja orgaanisen aineksen ojiin.
  3. Kevyempi muokkaus ja jankkurointi mikäli mahdollista. Kovin syvälle pintaan kerrytettyä multavuuskerrosta ei kannata enää kääntää.
  4. Hiiltä maahan & ravinteet kiertoon

Me alan toimijat ja viljelijät olemme hiilensidonnan avainasemassa.  Humuspehtoori kierrättää vuosittain 25 000–30 000 tonnia maanparannusaineita metsäteollisuudesta, talleilta ja maataloudesta takaisin pelloille ja viherrakentamiseen. Jos suunnittelet maanparannusta ensi kaudelle, niin ole ihmeessä yhteydessä!  Lisäksi ensi kesänä meiltä saa Pehtoorin Hevosvoimaa suursäkissä kotipuutarhoihin, joten tuotanto laajenee myös kuluttajapuolelle.

Talvikaupat tehdään edullisemmin

Ensi kevään lannoitteet ovat nyt myynnissä. Muun muassa Pehtoorin Broilerhyvää kuljetetaan Iisalmeen asti. Laskinkin, että meidän typpikilo maksaa 1,65e 200 km asti kuljetettuna. Typen lisäksi tulee liuta monia muita ravinteita. Lue lisää kilpailukykyisistä vaihtoehdoistamme nettisivuiltamme www.humuspehtoori.fi tai ota suoraan yhteyttä Suviin 050-465 1191 tai suvi.mantsinen@humuspehtoori.fi

Joululahjavarat käytetään tänä vuonna syöpälasten auttamiseen Sylva ry:n kautta.

Haluan toivottaa asiakkaillemme ja yhteistyökumppaneillemme Hyvää Joulua ja parempaa Uutta Vuotta 2022.

Toivoo,
Suvi ja muu Humuspehtoorin väki