Humuspehtoorin Joulukirje 2019

Jouluinen tervehdys Humuspehtoorista kaikille asiakkaillemme ja kumppaneillemme!

Tänä vuonna postin lakko sai meidät miettimään, lähetetäänkö kortteja ja kirjeitä lainkaan. Lakon jatkuessa päätimme, että tänä vuonna julkaisemme kirjeen vain omilla nettisivuillamme ja somessa. Katsotaan sitten ensi vuotta uudestaan. Tämän vuoden kortteihin ja lahjoihin käytettävät rahat on ohjattu Pälkäneen ja Lopen nuorten liikuntaharrastusten tukemiseen.

Kasvua raaka-ainemäärissä ja toimituksissa

Vuosi 2019 on ollut vaiheikas. Raaka-aineita on tullut aikaisempiin vuosiin nähden enemmän sisään ja siten myös toimituksia pelloille on ollut aiempaa enemmän. Kuiva syksy takasi hyvät olosuhteet Elävänkatteen toimituksille ja Broilerhyvääkin vietiin kymmenisen kuormaa pellolle syysviljojen alle. Kiitos kuuluu mahtaville asiakkaillemme!

Selkeästi entistä enemmän halutaan panostaa ravinteiden kiertokulkuun, ekologisuuteen ja maan kasvukunnon ylläpitoon. Peltojen multavuudesta huolehtiminen onkin iso ympäristöteko, parempi kasvu sitoo ilman hiilidioksidia ja hyvä multavuus pitää ravinteet pellossa poissa vesistöistä.

Muutoksia myös Humuspehtoorin tiimissä

Heinäkuussa Reino jäi kokonaan eläkkeelle. Nyt on kuulemma mökkiäkin maalattu, joka on viisi vuotta ollut työlistalla. Meillä oli parikin henkeä kesätöissä, mutta siitä huolimatta vauhti oli sen verran kova, että päätin jättää Okran ja Lepaan näyttelyn tänä vuonna väliin. Pienellä porukalla ei aina ehdi joka paikkaan.

Syksyllä pitkäaikainen kuljetusyrittäjämme Marko Mustakoski luovutti auton avaimet Juho Heinäjoelle. J Heinäjoki Oy ajeleekin sitten jatkossa samalla autolla ajojamme: niin tehtaille kuin tuotteita viljelijäasiakkaillemme.

Piilonsuo rakentuu hiljalleen

Piilonsuollakin tapahtuu. Olemme jättäneet ympäristöluvan betoninkäsittelyä varten Janakkalan kuntaan ja luvankin sieltä saimme. Luvasta kuitenkin valitettiin ja odottelemme ratkaisua Vaasan Hallinto-oikeudesta. Siihen asti toimimme toimenpideluvilla alueella. Piilonsuolle tulee puhtaita ylijäämämaita kenttärakenteisiin ja bioenergiaakin istutimme keväällä.

Tällä hetkellä suunnitellaan jo seuraavaa vuotta. Tammi-helmikuussa ajelemme patteriin taas tuotteita, jos silloin vain on pakkasta. Muistathan, että talvella kevään lannoitteet saa hieman edullisemmin. Kannattaa varata jälleen omansa ajoissa! Aiemmin syysviljoille ajetut ovat pois kevään myyntimääristä. Ensi vuonna päivitämme myös Aukeasuon ympäristölupaa, sillä olemme nykyään uuden EU- direktiivin mukaan direktiivilaitos. Katsotaan, otetaanko mukaan uusia materiaaleja. Voisimme siten ehkä palvella teollisuuttakin monipuolisemmin.

Toivotamme rauhallista joulua ja menestyksekästä uutta vuotta 2020!

Suvi Mantsinen & Humuspehtoori Oy